fbpx

Silinmiş E-Postaları Nasıl Kurtarabilirim?

silinmiş e-posta nasıl kurtarabilirim

E-posta, iş dünyasında en önemli iletişim araçlarından biri olmakla birlikte, işletmelerin sipariş, satış, kontrol, departman kontrolü gibi süreçlerini de etkileyen bir teknolojidir. E-posta iletişimi işletmelere büyük kolaylıklar sağladığı gibi onlara iletişim süreçleri ile alakalı ciddi kolaylıklar da sağlar. Bu noktada E-postaların silinmesi ve e postaların saklandığı sunucuların hasar görmesi, organizasyonların profesyonel süreçlerine ciddi zararlar verebilir. E-postaların silinmesi ve e postalarla alakalı verilerin saklandığı sunucuların erişilemez hale gelmesi, bu noktada beraberinde büyük problemleri getirmektedir. Bu noktada da devreye silinen e-postaların kurtarılması gibi hizmet çözümleri girer. Bahsi geçen hizmetlerden bahsetmeden önce, e postaların silinmesi ve e posta protokolleri hakkında bilgi sahibi olmak yararlı olacaktır.

silinmiş e-posta nasıl kurtarabilirim

E-Posta Protokolleri ve E-Postaların Silinmesi

Eposta protokolleri; kullanıcıların e posta kaynakları vasıtasıyla iletişim kurmalarını kolaylaştıran çözümler olarak öne çıkarlar. SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) gibi isimlerle adlandırılan bu protokoller, belirli sunucular üzerinden mail transfer işleminin gerçekleşmesine olanak verirler. Maillerin gönderilmesi, arşivlenmesi, kaydedilmesi ve silinmesi gibi süreçler, bu protokoller vasıtasıyla işler. Maillerin silinmesi kullanıcı kararı ile ya da bir hata sonucu olabileceği gibi protokollerdeki kullanıcı hatalarından da kaynaklanabilmektedir. Bu noktada, bir takım teknik işlemlerle protokolleri manipüle etmek, silinen e-postaların kurtarılması için yardımcı olabilir.

Kullanıcı Erişimi Olmayan ya da Silinen E-Postalar Nasıl Kurtarılır?

Herhangi bir mail sunucusu ya da mail hesabındaki maillerin silinmesi durumu, beraberinde bir takım siber riskleri de getirir. Özellikle ciddi kullanıcı verilerinin paylaşıldığı maillere olan erişimi kaybetmek, iş süreçlerini ciddi düzeyde sekteye uğratacaktır. Bu gibi durumlarda başvurulacak olan hizmetlerden olan mail kurtarma işlemi, erişim olmayan maillere yeniden erişim sağlamanıza yardımcı olur. Aynı şekilde silinen e postaların geri getirilmesi için de bu gibi yöntemler tercih edilebilir.

Yöntemlerin her birine tek tek odaklanmadan önce her bir mail kaynağı için farklı yöntemlerin mevcut olduğunun altını çizmek yararlı olacaktır. En popüler mail kaynakları olan Outlook Mail kurtarma ya da G mail silinen e postaları geri getirme gibi başlıklar, kullanıcıların üzerinde en çok durdukları hizmetlerdir. Bu bağlamda mail kurtarma işlemi için öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralanabilir:

Mutlaka Okumalısın !  DDoS Nedir? Dağıtılmış Hizmet Reddine Karşı Korunma Rehberi

Outlook & Hotmail Postalarını Geri Getirme

Microsoft tarafından sağlanan ve en çok kullanıcı hacmine sahip olan mail protokollerinden olan Outlook ve Hotmail kurtarma işlemi için kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Kullanıcılarına silinen mailler için ayrı bir klasör seçeneği sunan Microsoft bu klasörler sayesinde kullanıcıların silinen e postalarına yeninden erişilmesini sağlayabilmektedir. “Silinen postalar klasörü” olarak adlandırılan bu alan sayesinde, yanlışlıkla ya da kullanıcı inisiyatifi ile silinen e postalar 30 güne kadar saklanır. Outlook mail kurtarma yapmak isteyen kullanıcıların ise silinen e postalarını bu klasör üzerinden 30 güne kadar geri yüklemeleri gerekmektedir.

Gmail Mail Kurtarma Nasıl Yapılır?

Gmail silinen e-postaları kurtarma, Google tarafından sağlanan benzer kullanım seçenekleri sayesinde oldukça kolay bir işlem olarak öne çıkar. Gmail kurtarma kapsamında kullanıcılar yine silinen mailler dosyası vasıtasıyla maillerini kurtarabilirler. Oldukça basit bir uygulama olan bu yöntemler sayesinde kullanıcılar, Gmail üzerinde silinen maillerini sadece tek tıkla geri getirebilirler.

Sunucu Üzerinde Silinen Mailler Nasıl Geri Getirilir?

Microsoft Exchange Server gibi altyapılar, yoğun mail akışına sahip olan işletmelerin maillerini de depoladıkları bir alandır. Sunucu tabanlı mail silinmesi gibi sorunlarda işin işine daha teknik çözümler girer. Özellikle Exchange server mail kurtarma işlemi, maillerin ortak sunucu üzerinden bir takım komutlar kullanılarak geri getirilmesi esasına dayanır. Bu süreç kapsamında, veri tabanı üzerinde bir takım teknik optimizasyonlar gerektiğinden işletmelerin teknik destek alması yararlı olacaktır.

Access point nedir makalemizide ziyaret etmenizi tavsiye ederiz: kry.com.tr/access-point-nedir

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top