fbpx

Fiber Optik Kablolama

fiber-optik-kullanim

Fiber optik kablolama, camdan üretilen kabloların oluşturduğu sistemin adıdır.Fiber optik kablolar mukavemet elemanı olarak kevlar ve cam elyaf ile güçlendirilir. Ayrıca talep edilen renklerde kaplanarak sıkı tüpler içerisine yerleştirilir ve güvenilir bir kullanım seçeneği sunar. Öncelikle fiber optik kablolar, plastik ya da camdan imal edilen ve ışık sinyallerinin gönderildiği bir kablo çeşididir. Bu kablolar mukavemet elemanı olarak kevlar ve cam elyaf ile güçlendirilir. Ayrıca talep edilen renklerde kaplanarak sıkı tüpler içerisine yerleştirilir ve güvenilir bir kullanım seçeneği sunar.

fiber-optik-kablolama

Fiber optik kablo, ışık sinyallerini kullanarak veri gönderimini sağlar.Diğer kablo türlerine göre 10 kat daha hızlı veri iletimi sağladığı için tercih edilir. Standart bir elektrik kablosuna benzeyen bu kablolar tek tek plastik tabakalarla kaplanmaktadır. Bu sayede bina içi ya da bina dışı kullanım için uygun hale getirilebilir. Ayrıca kablonun yerleştirileceği ortam için uygun olan bir tüp içinde sunulur.

Fiber Optik Kablo Kullanım Alanları

Bu kablolar cihazlarda fiziksel bağlantı sağlamak ya da ağlar arasında haberleşmeyi tamamlamak için yama panellere ve teçhizatlara takılmaktadır. Veri iletimi, ses ve video gibi sayısız uygulamada tercih edilen fiber optik kabloların genel kullanım alanları şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Veri iletimi
  • Reklam panoları
  • Tıp alanında kullanılan cihaz ve aygıtlar
  • Kapalı devre TV sistemleri
  • Santraller
  • WAN ve LAN multimedya uygulamaları
  • Uzak mesafede bulunan cihazların birbirlerine bağlanması
  • Nükleer enerji santralleri

fiber-optik-kullanim

Bunlara ek olarak elektriksel anlamda gürültünün çok yoğun olduğu uygulamalarda da tercih edilmektedir. Görüldüğü üzere kullanım alanı bir hayli geniş olan fiber optik kablolar için her zaman kaliteli firmalardan destek almanız gerekecektir.

Fiber Optik Kablo Tasarımı

Fiber optik kablolamanın yanı sıra tasarım konusunda da merak edilen pek çok detay bulunmaktadır. Öncelikle bu kablo türü kaplama katmanı ve iç yansımanın sağlanması için seçilen çekirdekten meydana gelmektedir. Kullanılan kaplama, kabloyu dış faktörlerden korumaktadır. Ayrıca kaplama sayesinde aynı tüp içinde birden farklı fiber kullanımı da gerçekleşebilir. Bireysel müdahaleler ile kaplanan fiber optikler genelde gevşek ya da sıkı tüpler içine bırakılır. İhtiyaca göre çok tüplü ya da tek tüplü olarak da kablo haline getirilebilir.

Mutlaka Okumalısın !  Sistem Odası Kurulumu Hakkında Her Şeyi Anlatıyoruz

Profesyonel bir fiber optik kablolama için çok tüplü kablo taleplerinde, kablo çekirdeğini meydana getirmek için merkez eleman çevresine tüpler Z ya da S şeklinde bükülür ve daha sonra sarılır. Bu durum istenilen gerginliğin sağlanabilmesi içindir. Haliyle cam elyaf ya da kevlar kullanımı uygun olacaktır. Alternatif olarak metal içeren ya da içermeyen zırhlı maddeler de kullanılabilir. Tamamen müşterilerimizin taleplerine göre bu süreci yönetirken en kaliteli kabloların sunulduğunu söylemekte yarar var.

Dış mekanlarda ya da zorlu ortamlarda her zaman sağlam bir kablolama hizmeti alınmalıdır. Fiber optik kablolar bu tür durumlarda sıkı tüplerle beraber kullanılmalıdır. Ayrıca fiberin döşenme aşamasında sıcaklık değişimleri haliyle kabloya zarar vermez. Genelde jelle doldurulan gevşek tüpler, dış ortamlar için idealdir. Yine dış ortamlarda fiberin su ile temasının engellenmesi gerekir. İç ortamlarda ise basit bir fiber optik kablolama yapılabilir. Ancak yine güçlü ve esnek elemanlarla kaplama yapılmalıdır.

Fiber Optiklerde Çekirdek Türleri

Fiber optik kablolar günümüzde iki farklı şekilde üretilmektedir. Tek ve çok modlu olarak kullanılan bu kabloların çok modlu olanlarında çekirdek çapı 50 µm’dur. Dış çapa ise 125 µm olarak tercih edilir. Dataların alınması ve gönderilmesi tek modlu kabloya göre daha kısa mesafelidir. Tek modlu kablolarda ise 10 µm  çapından daha az çap kullanılır ve bu sayede ışığın tek bir yol üzerinde hareket etmesi sağlanmıştır. Tek modlu fiber optik kablolar bu özelliği sayesinde bilgiyi daha iyi iletme gücüne sahiptir.

Tek Modlu Fiber Çeşitleri

Tek modlu fiber optik kablolama yapıldığında, çok modlu fiber göre ortalama 50 kat daha uzun mesafelere veriler iletilebilir. Bu süreçte malzeme seçimi de önemlidir. Tek modlu fiberler öte yandan 8 ile 10 mikron arasında değişen çekirdek çapına sahiptir. Çekirdeğin boyutu ise 125 mikron bir kaplama çapındadır. Tek modlu fiber çeşitleri sıralanacak olursa;

  • 1.G.652A
  • 2.G.652B
  • G.652
  • 3.G.652C
  • 4.G.652D
  • ITU G.653
  • ITU G.564
  • ITU G655
  • ITU G657 şeklindedir.

Çoklu Fiber Optik Kablo Çeşitleri

İlk kez 1980’li yıllarda çekirdek fiber ile standart hale getirilen çoklu fiber optikler, geliştirilerek günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Daha önceleri 125 mikron kaplamasına sahip olan bu fiber optikle artık GB ve 10 GB üzerindeki ağlarda kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca günümüzde OM3 adı verilen en son teknolojilerle tercih edilen çok modlu fiber optik kabloları OM4 fiber ve 10G ağları için de yüksek bant genişliği sağlamaktadır. Ayrıca OM5 çok modlu kabloda 850 ile 959nm aralığında dalya boyu çoğaltmak için optimize edilen geniş bantlar kullanılabilir.
Fiber optik kablo çeşitlerine örnek vermek gerekirse:

  • OM1
  • OM2
  • OM3 (Lazerle optimize edilmiş)
  • OM4 (Lazerle optimize edilmiş)
  • OM5
Mutlaka Okumalısın !  Network Kablolama

Bu fiber optik kablo çeşitleri arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. OM1 – OM2, 25Gbps ile 40Gbps veri iletimlerini desteklemez. Bu nedenle OM3 ve OM4 gibi çok modlu fiber uygulamaları tercih edilir. Bu türlerde 25G, 40G ve 100G Ethernet desteklenmektedir. Ayrıca gelecek nesiller için OM5 fiber optik kabloların kullanılması daha uygun olacaktır. Çünkü OM5 daha geniş bir dalga boyu aralığındadır. 850nm ile 953nm arasında olan dalga boyu ayrıca 100GB veri iletimi için geliştirilen yeni teknolojileri de sunmaktadır.

Fiber Optik Kablolarda Kaplama Malzemeleri

Fiber optik kablolama hizmeti almak isteyenler çoğu zaman kaplama malzemelerini de merak etmektedir. İlk olarak kaplama malzemelerinin uygulamaya özel olarak hazırlandığı bilinmelidir. Yağ direnci, UV radyasyonları ya da materyal gibi farklı sebeplerle oluşan mekanik sağlamlığı belirleyen malzemeler günümüzde polimer uygulamaların kullanımını yaygınlaştırmıştır.

Malzeme olarak PA, PBT, Poliüretan, Polietilen ve LSFH Polimerler kullanılabilir. Her bir malzemenin UV direnci farklıdır. Ayrıca;

  • PA – İç ve dış mekanlar için idealdir.
  • PBT – Kapalı kullanımlar için iyidir.
  • Poliüretan – Esnek kablolardır.
  • Polietilen – Dış mekan uygulamaları için uygundur.
  • LSFH Polimer – UV direnci zayıftır. Bu nedenle kapalı kullanımlar için kullanılabilir.

Sizler de her zaman kaliteli ve uygun fiyatlı fiber optik kablolama hizmeti almak için KRY Bilgi Teknolojileri ile iletişime geçebilirsiniz. Sunduğumuz tüm hizmetler, en son teknolojilerle desteklenmektedir. Bu nedenle güvenli ve sağlam network kablolama süreçlerini profesyonel ekiplerimizle yönetmeye devam ediyoruz. Fiber optik kablolar kanal başına maliyeti düşük ve geniş band aralığı sunan uygulamalardır. Ancak alanında uzman firmalardan bu hizmetin alınması gerektiğinden KRY Bilişim olarak tüm süreçleri başarılı bir şekilde yönettiğimizi unutmayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top